همه چیز درباره دارک وب
دارک وب (Dark Web) چیست؟
احتمالا با شنیدن اسم دارک وب ذهن شما به سمت مقاصد مجرمانه برود اما اصلا دارک وب چیست و چرا ایجاد شده است. در این مقاله قصد داریم همه چیز در مورد دارک وب را بررسی کنیم و ببینیم که آیا استفاده از فقط برای مقاصد مجرمانه است یا خیر؟
قبل از اینکه به تعریف دارک وب بپردازیم، بهتر از اول به تصویر زیر نگاهی بیاندازید.
در این تصویر جست و جوی کاربران در سطح وب در سه سطح طبقهبندی شده است که در بالاترین سطح سرفیس وب در لایه میانی دیپ وب و در آخرین سطح آن دارک وب قرار دارد. در ادامه به تعریف هریک از این سطوح میپردازیم.
سرفیس وب (Surface Web)
سایت های روی سطح وب (یا وب باز) آنهایی هستند که برای کاربران عادی بدون استفاده از Tor یا هر مرورگر یا نرم افزار خاص دیگری قابل مشاهده هستند. سایتهای روی سطح وب نیز قابل نمایه سازی هستند و به راحتی با استفاده از موتورهای جستجو قابل یافتن هستند. اگرچه وب سطحی از بسیاری از محبوبترین سایتهای com، .net و .org تشکیل شده است، اما تخمین زده میشود که تنها حدود 5 درصد از کل محتوای موجود در اینترنت را نشان میدهد و بقیه در دیپ وب پیدا میشوند.
تفاوت بین وب عمیق و دارک وب چیست؟
میلیونها کاربر عادی اینترنت روزانه به پایگاههای اطلاعاتی خصوصی مانند صندوق ورودی ایمیل و حسابهای کارت اعتباری دسترسی دارند. این صفحات توسط موتورهای جستجو نمایه نمیشوند و در پشت دیوارهای امنیتی، فرم های احراز هویت و رمزهای عبور در دیپ وب محافظت میشوند.
تقریباً 90٪ از همه وب سایتها در دیپ وب هستند و بسیاری از آنها توسط نهادهایی مانند شرکتها، سازمانهای دولتی و غیرانتفاعی استفاده میشوند. آنچه به عنوان دارک وب شناخته میشود در دیپ وب نیز وجود دارد. این منطقهای از اینترنت است که فقط برای کاربرانی که مرورگر Tor را نصب کردهاند قابل دسترسی است. به طور کلی، اکثر کاربران متوسط اینترنت هرگز نیازی به دسترسی به محتوا در دارک وب ندارند، اگرچه استفاده از Tor کاملا قانونی است.
دارک وب کی و چرا ایجاد شد؟
در سال 2000 با انتشار Freenet، پروژه پایان نامه ایان کلارک، دانشجوی دانشگاه ادینبورگ، که تصمیم به ایجاد “سیستم ذخیره سازی و بازیابی اطلاعات غیرمتمرکز توزیع شده” را گرفت آغاز شد. هدف کلارک ایجاد راهی جدید برای برقراری ارتباط ناشناس و به اشتراک گذاری فایل ها به صورت آنلاین بود. این اتفاق مقدمه اساس پروژه Tor بود که در سال 2002 منتشر شد و یک مرورگر در سال 2008 راه اندازی شد. با ایجاد Tor، کاربران اکنون میتوانستند به طور کامل به صورت ناشناس در اینترنت جستجو کنند و سایت هایی را که بخشی از “Dark Web” تلقی می شدند، کاوش کنند.
چگونه Dark Web کار می کند
دارک وب که در ابتدا توسط وزارت دفاع ایالات متحده برای برقراری ارتباط ناشناس استفاده میشد، اکنون به مرکزی برای کاربرانی که مایل به ناشناس ماندن در سراسر جهان هستند تبدیل شده است. مردم از دارک وب برای مقاصد قانونی و غیرقانونی استفاده میکنند واز فناوری به نام «Tor Browser» استفاده میکند که کاربران را از نظارت و ردیابی از طریق مسیر تصادفی سرورهای رمزگذاری شده محافظت میکند. هنگامی که کاربران از طریق Tor به یک سایت دسترسی پیدا می کنند، اطلاعات آنها از طریق هزاران نقطه رله هدایت میشود که مسیرهای کاربر را پوشش میدهد و جستجوی آنها را عملاً غیرممکن می کند.
استفاده غیرقانونی از دارک وب
دارک وب با توجه به ماهیت ناشناس آن برای مقاصد غیرقانونی نیز استفاده میشود. اینها شامل خرید و فروش مواد مخدر، اسلحه، رمزعبور و هویتهای سرقت شده است. چندین سایت حاوی مطالب غیرقانونی توسط سازمانهای دولتی کشف و در سالهای اخیر بسته شدهاند، از جمله جاده ابریشم، آلفا بی و هانسا. ناشناس بودن دارک وب همچنین منجر به تهدیدات امنیت سایبری و نقض دادههای مختلف در چند دهه اخیر شده است.
خوشبختانه، امنیت سایبری و تهدیدهای بینالمللی ناشی از ناشناس بودن وب تاریک به طور مداوم توسط ارگانهای دولتی، سازمانهای مجری قانون و هزاران متخصص فناوری اطلاعات خنثی میشوند. امیدوارم از این مطلب بهره کافی را برده باشید.جدیدترین و بروزترین خبرهای دنیای تکنولوژی را در مجله PDE بخوانید.