خدمات پست PDE
سلامت و زیبایی

همه چیز در مورد کبد چرب

کبد یکی از ارگان های مهم بدن است  که وظیفه ی سم زدایی از بدن، دفع مواد زائد ناشی از تخریب و بهسازی گلبول های قرمز به صورت صفرا ،  تولید فاکتور های انعقادی خون، ذخیره قند به صورت گلیکوژن و نیز تنظیم سوخت و ساز قند و چربی از مهمترین نقش های آن در بدن می باشد.

کبد چرب چیست؟

وجود چربی در کبد هر انسانی طبیعی است. اما اگر این میزان چربی، بیش  از 5 درصد وزن کبد باشد . آن را کبد چرب می نامند.

عوامل ایجاد کبد چرب

1- چاقی

علت اصلی بروز کبد چرب مشخص نیست ولی ۷۰ درصد افراد مبتلا به کبد چرب دچار چاقی هستند . بالا بودن چربی های خون و دیابت از علل های زمینه های آن هستند . همچنین برداشتن قسمت هایی از بدن مانند : کیسه صفرا نیز می تواند از علت های بروز کبد چرب باشد.

کبد چرب یکی از زیر شاخه های متابولیک است و علاوه بر کبد چرب ، چاقی ، فشار خون و گرفتگی عروق نیز باعث متابولیک می شود .

گاهی ممکن است که وجود بیماری هایی مانند کبد چرب و فشار خون بالا زمینه ای باشند و ریشه در کودکی افراد داشته باشند . متاسفانه امروزه خانواده ها بدون توجه به این که فست فودها دارای هیچ نوع ماده غذایی مفیدی نیستند آن ها را در وعده های غذایی کودکان قرار می دهند . خوردن این غذای پر کالری و مضر می تواند در بزرگ سالی باعث بروز بیماری های خطرناکی مانند فشار خون بالا و کبد چرب و دیابت شود .

2- چربی اضافه شکم

بین چاقی شکم و کبد چرب ارتباط مستقیم وجود دارد . بنابر این می توانید با آب کردن شکم و از بین بردن چربی های موضعی شکم به تناسب اندام برسید و مشکل کبد چرب را حل نمایید.

3-مقاومت به انسولین

چاقی و مقاومت به انسولین که تقریباً با افزایش تجمع چربی در کبد همراه است،منجر به نارسایی جدی در کبد و بروز هپاتیت می شود. یک تناقض واقعی در درک مقاومت به انسولین کشف شده که چرا کبد مقاوم به انسولین چربی بیشتری می سازد؟ مقاومت به انسولین زمانی رخ می دهد که توانایی بدن درکاهش قند خون ضعیف می شود.

4- مصرف بیش از حد کربوهیدرات تصفیه شده:

کربوهیدرات هر چند که یکی از منابع مهم انرژی بدن محسوب می‌شود اما عدم تعادل در مصرف مواد غذایی و زیاده روی در مصرف کربوهیدرات خصوصاً کربوهیدرات ساده می‌تواند منجر به اضافه وزن شود. کربوهیدرات‌ها بعد از هضم به گلوکزخون تبدیل می‌شود. بعد از مدت کوتاهی از مصرف آن گلوکز در جریان خون بدن شما سریعاً افزایش یافته و پانکرانس مقدار زیادی انسولین جهت خارج کردن گلوکز مازاد ترشح می‌کند.

5- مصرف میوه بیش از حد

میوه ها قند طبیعی (فروکتوز) دارند که اگر بیش از نیاز بدن فرد باشد در کبد تبدیل به چربی می شوند و آرام آرام کبد فرد را چرب می کنند. هر خوراکی هایی باید به اندازه مصرف شود نه زیاد نه کم. حتی قند میوه ممکن است سبب افزایش وزن شود. پس افراد دارای اضافه وزن در مصرف میوه نباید افراط کنند.

6- اختلال در سلامت روده

ارتباط مستقیمی بین کبد چرب و میکروارگانیسم‌های روده وجود دارد،  با تغییراتی که در وضعیت میکروب‌های روده ایجاد می‌شود، توکسین و فرآورده‌های میکروبی در داخل روده ایجاد شده و این سموم پس از ورود به داخل کبد، سبب تشدید و التهاب این عضو بدن می‌شود و در نهایت کبدچرب را به سمت بیماری سیروز کبدی هدایت می‌کند.

علائم کبد چرب چیست؟

1- خستگی
2- بی حالی
3- تهوع
4- ضعف
5-کاهش وزن
6- کاهش اشتها
7- درد در مرکز و یا سمت راست بخش بالای شکم
8- خارش پوست
9- در صورت حاد شدن،  بزرگ شدن کبد
10- قرمزی چشم

درجه و دسته بندی های کبد چرب:

این بیماری به ۴ گرید از نظر میزان پیشرفت دسته‌بندی می‌شود:

  • گرید ۱ کبد چرب ساده‌ترین نوع آن است که دلیل آن خوردن مواد غذایی ناسالم است. البته این گرید با افزایش فعالیت‌های روزانه و تغذیه سالم کاملاً برطرف می‌گردد.
  • گرید ۲ کبد چرب در این حالت وضعیت بیمار کمی سخت‌تر و پیچیده‌تر می‌شود این حالت از کبد چرب، رژیم غذایی خاص خود را نیز دارد.
  • گرید ۳ کبد چرب تنها با بهبود سبک زندگی قابل درمان خواهد بود ورزش، تغذیه مناسب (کاهش مصرف انواع گوشت، فست فودها، چربی‌ها و غذاهای چرب و…) مدیریت استرس و دیگر موارد. البته این هشداری است برای افراد دارای کبد چرب گرید ۲ و ۱ که در درمان بیماری خود سهل انگاری می‌کنند.
  • گرید ۴ کبد چرب که به سیروز کبدی معروف است، در صورت اقدام نکردن برای بهبود بیماری پیوند کبد برای فرد احتیاج می‌شود.

 

نحوه تشخیص کبدچرب

در بسیاری از موارد کبد چرب در آزمایشات روتینی که انجام می شود مشخص می شود. در این شرایط آنزیم های کبدی از حد نرمال بالاتر می رود. طی این بررسی ها وجود بیماری کبد چرب همزمان با یک بیماری کبدی دیگری باشد. بنابراین یکی از روش های مهم تشخیص کبد چرب انجام آزمایش و یا سونوگرافی است که به صورت اتفاقی کشف می شود. در مورد تشخیص کبد چرب باید وسواس و توجه بیشتری انجام شود.

راههای درمان کبد چرب

1. رژیم غذایی حاوی میوه و سبزیجات و غذاهای کم چرب
2. مصرف مواد غذایی مانند سیر، پیاز، کلم و …
3. ترک مواد مخدر
4. ورزش
5. عدم مصرف مواد غذایی فریز شده
6. عدم مصرف مواد غذایی زود پز شده
7. دوری از سس ها، نمک زیاد، چای پر رنگ، فست فود، روغن های سرخ کردنی، لبنیات پر چرب و …
8. مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان، شامل: چای سبز و قهوه
9. ویتامین E موجود در تخمه آفتابگردان و بادام، روغن های مایع گیاهی با چربی اشباع نشده مانند روغن زیتون و کانولا

هم چنین توصیه می شود با مشاهده ی علائم کبد چرب ، به پزشک مراجعه نمایید تا در صورت نیاز تحت درمان قرار بگیرید.

 

 

امتیاز کاربران: 4.6 ( 1 رای)

نمایش بیشتر

مرضیه بذرافشان

برنامه نویس وب هستم علاقه مند به بلاگری و شبکه های اجتماعی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
به مشاوره نیاز دارید؟