آشنایی با واکسن های کرونا مورد تایید وزارت بهداشت
پس از شیوع گسترده کرونا در اواخر سال 1398 دانشمندان برای مقابله با کووید 19 دست به کار شدند و سعی کردند واکسن هایی جهت مقابله با این بیماری کشف کنند.
اکنون با گذشت بیش از یک سال از شیوع این بیماری واکسن های مختلفی در سراسر دنیا برای مقابله با کرونا تولید شده اند که وزارت بهداشت در ایران برخی از این واکسن ها را تایید کرده که به بررسی این واکسن های کرونا خواهیم پرداخت.
واکسن های مورد تایید وزارت بهداشت عبارت اند از : کوواکسین, سینوفارم, اسپوتنیک V , آسترازنکا
واکسن کوواکسین بهارات و عوارض آن
واکسن کوواکسین بهارات ساخت کشور هندوستان میباشد و از نوع ویروس غیر فعال میباشد این واکسن. واکسن کواکسین در دو دوز و در فاصله 28 روز باید تزریق شود.
واکسن کواکسین هندوستان دارای اثربخشی 81 درصد میباشد و افراد بالاتر از 18 سال مجاز به تزریق این واکسن میباشند. خانم های باردار و خانم هایی که در دوران شیردهی میباشند نباید این واکسن را تزریق کنند همچنین افرادی که دارای ضعف سیستم ایمنی هستند حتما با مشورت با پزشک معالج خود باید اقدام به تزریق این واکسن نمایند.
شایع ترین عوارض واکسن کوواکسین درد در ناحیه تزریق و سردرد و کوفتگی میباشد همچنین علایم دیگری مانند ضعف و تب و استفراغ نیز ممکن است پس از تزریق کواکسین برای فرد دریافت کننده به وجود بیاید.
واکسن آسترازنکا و عوارض آن
واکسن آسترازنکا ساخت کشور کره جنوبی میباشد و از نوع ویروس غیر فعال میباشد. واکسن آسترازنکا در دو نوبت و با فاصله زمانی 12 هفته باید تزریق شود. افراد بالای 18 سال مجاز به دریافت این واکسن میباشند و میزان اثر بخشی آن 63 درصد اعلام شده.
افرادی که دارای ضعف سیستم ایمنی هستند برای دریافت واکسن آسترازنکا باید با پزشک معالج مشورت کنند و پس از تایید پزشک اقدام به دریافت واکسن آسترازنکا نمایند.
عوارض واکسن آسترازنکا درد در محل تزریق,گرمی , خارش در محل تزریق,سردرد,تب و لرز و تهوع میباشد.
واکسن سینوفارم و عوارض آن
واکسن سینوفارم ساخت کشور چین میباشد و از نوع ویروس غیر فعال میباشد. اثر بخشی واکسن سینوفارم 79 درصد اعلام شده و یکی واکسن هایی است که در ایران بیش از سایر واکسن ها در دسترس قرار دارد.
واکسن سینوفارم در دو دوز و در فاصله زمانی 28 روز باید تزریق شود. افرادی که سابقه واکنش های حساسیتی دارند باید از دریافت این واکسن خودداری کنند همچنین خانم های باردار و خانم هایی که در دوران شییردهی میباشند نیز نباید واکسن سینوفارم را دریافت کنند.
افراد مبتلا به کاهش پلاکت خون باید با نظر پزشک معالج خود این واکسن را دریافت نمایند.همچنین افراد دچار بیماری صرع نیز با مشورت پزشک باید اقدام به درییافت واکسن سینوفارم نمایند.
عوارض واکسن سینوفارم عبارت اند از درد در محل تزریق ,ضعف,سردرد,اسهال و تورم در محل تزریق .
واکسن اسپوتنیک V و عوارض آن
واکسن اسوتنیک وی ساخت کشور روسیه میباشد و از نوع ویروس غیر فعال میباشد و در دو نوبت با فاصله زمانی حداقل 21 روز باید دریافت شود. میزان اثربخشی واکسن اسپوتنیک وی 91.6 درصد اعلام شده و افراد بالای 18 سال باید این واکسن را دریافت نمایند.
افرادی که سابقه حساسیت های شدید دارند و خانم های باردار و خانم هایی که در دوران شیردهی مییباشند نباید واکسن اسپوتنیک را دریافت نمایند.
افرادی که دارای بیماری های کبدی و کلیوی هستند و همچنین افرادی که دارای بیماری صرع میباشند باید با نظر پزشک معالج اقدام به تزریق واکسن اسپوتنیک وی نمایند.
از عوارض واکسن اسپوتنیک وی میتوان به علایمی شبیه آنفولانزای خفیف و درد در محل تزریق اشاره کرد.
اقدامات لازم پس از تزریق واکسن کرونا
پس از تزریق واکسن کرونا حتما تا 30 دقیقه در مرکزی که واکسن زدید بمانید و محل را ترک نکنید. همچنین پس از تزریق واکسن کرونا اگر علایمی مانند آب ریزش بینی و درد و تب داشتید اقدام به مصرف استامینوفن کنید.
در صورت بروز علایم شدیدتر حتما با مرکزی که واکسن کرونا تزریق کردید تماس بگیرید و اطلاع دهید.